Мезоконци Lead Fine Lift

Естествен лифтинг и биоревитализация на кожата

Видове бръчки

Начало  »  Новини  »  Видове бръчки

20.07.2015

Защо и как се появяват бръчките?

Въпреки следването на съвети от рода на: не правете гримаси, спете по гръб, почиствайте нежно кожата, не забравяйте да я подхранвате и овлажнявате, хранете се разнообразно, живейте здравословно, избягвайте директна слънчева светлина, използвайте крем с UV защита и т.н. всички ние рано или късно се сдобиваме с бръчки.
Появата на бръчки по лицето е неизбежна. Тя е не само генетично обусловена, но и повлияна от външни фактори, като прекомерно излагане на слънце, екстремно високи или екстремно ниски температури на въздуха, влага, а също така и от начина на живот на всеки от нас.

Различаваме 2 основни типа бръчки, в зависимост от тяхното образуване: динамични (мимически) и статични.

Първите се появяват още на 20-25 годишна възраст. Свързани са най-често с мимиките и затова се наричат МИМИЧЕСКИ.
Mимическите бръчки възникват тогава, когато се движат и напрягат съответните лицеви мускули. Тъй като именно движението на лицевата мускулатура е основната причина за възникване на тези бръчки, те се наричат още „динамични”.
Към 35-45-годишна възраст мимическите бръчки стават по-дълбоки и трайни, не изчезват вече при отпускане на лицевите мускули и често са свързани с промени в качеството на кожата около тях.Тя става по-суха, с намален тонус и еластичност.


Типични мимически бръчки са – напречните бръчки по челото („замислено чело”), бръчките „пачи крак” в ъглите на очите, бръчките в междувеждието („бръчки на гнева”) или бръчките около носа (bunny lines).
Постепенно към мимическите се добавят и СТАТИЧНИТЕ бръчки, т.е. тези, чиито механизъм на образуване е свързан с естественото генетично стареене (хронологично или вътрешно стареене) и с фотостареенето (външно стареене). Те най-често се появяват по кожата на челото, бузите и шията. Образуват се при спане в една и съща поза, при неправилна стойка на тялото, в следствие на хормонални промени, при прекомерно излагане на слънце.

В зависимост от дълбочината бръчките биват повърхностни и дълбоки:

ПОВЪРХНОСТНИТЕ бръчки се появяват в по-ранна възраст в резултат на продължителното излагане на кожата на лицето на неблагоприятните фактори на околната среда, на неподходяща грижа за кожата и на някои кожни заболявания. Свързани са с промени в епидермиса и горните слоеве на дермата.

ДЪЛБОКИТЕ бръчки, за разлика от повърхностните, са свързани и с промени в средната и долната част на дермата. С течение на годините производството на колаген в клетките на кожата намалява, тя изтънява и се изсушава, губи своята еластичност. След 50-те, в резултат на хормонални промени и под въздействие на гравитацията, бръчките се задълбочават, настъпват и гравитационни изменения като назолабиалните гънки, които могат да бъдат толкова ясно изразени, че да приличат на дълбоки бразди. Чрез увеличаващото се отпускане на меките тъкани в средната част на лицето се появява така наречената "двойна брадичка", намалява обема на скулите, увеличават се околоочните вдлъбнатини. Статичните лицеви бръчки стават все по-дълбоки с напредване на възрастта, задълбочват се и механичните деформации на кожата - гънките.

Бръчките са неизбежна част от процеса на стареене. Но според проучванията хората, които се хранят правилно, спортуват редовно и предпазват кожата си от околната среда, изглеждат по-млади от реалната си възраст. Което означава, че ако полагате правилните грижи за кожата си и водите здравословен начин на живот, бръчките ще се появят в по-късен етап от биологичното ви развитие.