Мезоконци Lead Fine Lift

Естествен лифтинг и биоревитализация на кожата

Корекция на шията с мезоконци от полидиоксанон

Начало  »  Новини  »  Корекция на шията с мезоконци от полидиоксанон

10.04.2019

Съвременната цивилизация, с всичките си плюсове и минуси, е достигнала нещо безпрецедентно – ускоряване на темпото на удължаване на човешкия живот. Прогнозите на ООН са впечатляващи: много скоро, до 2025 г., хората на Земята над 60-годишна възраст ще бъдат повече от 1,2 милиарда, а след още четвърт век съотношението деца: възрастни ще достигне 1:2. Това явление, най-изразено в развитите страни, вече получи официалното си демографско название - „застаряване на населението“. Продължителността на човешкия живот расте и днес СЗО счита за млади, хората между 25 и 44 години, a за такива на средна възраст – тези между 45 и 59 години.

Успоредно с нарастване продължителността на живота се увеличава и времевия интервал, в който жените се стремят да запазят младежкия вид на кожата си. Бръчките са основните показатели при определяне на възрастта. Визуалният метод включва регистрация на тяхното местоположение, дефиниция на вида им, дълбочината и степента на тежест.

Жената във всяка възраст иска да бъде привлекателна, но особено много усилия за това се полагат в преходната възраст, преди менопауза. Промените и остаряването проличават най-рано върху кожата.
Шията и деколтето са „визитната картичка“ на жената. Стареенето на кожата там е по-интензивно от това на лицето. Областта на шията е в центъра на вниманието на пластичните хирурзи и естетичните дерматолози поради редица особености и трудности при работата в тази зона. Няма съмнение, че генетичните, екологичните и хормоналните фактори влияят върху свързаните с възрастта промени на кожата.

Естетични признаци на остаряване на кожата, като надлъжни и напречни бръчки на врата, се появяват при загуба на еластичност след 40 години, а именно по време на дефицит на полови хормони. Пръстеновидните бръчки и гънки в шията при затлъстели хора се обуславят и генетично и могат да се появят сравнително рано.

Понастоящем в ръцете на специалистите по естетична медицина има широк спектър от методи за корекция в областта на шията: започвайки с грижи и пилинг, завършвайки с терапевтични (инжекционни, апаратни) и хирургични подходи.

Един от методите за лечение на възрастови промени по кожата на шията е използването на биостимулиращи мезоконци от полидиоксанон.

Резултатите от различни проучвания показват, че в основата на морфогенетичното преструктуриране на кожата след имплантиране на мезоконци е активирането на възстановителните механизми чрез възпалителна реакция. Този процес се проявява чрез ангиогенеза посредством стимулиране експресията на васкуларен ендотеленен растежен фактор и реорганизацията на съдовата основа на кожата, както и чрез стимулиране на собствения й резерв от фибробластни клетки посредством активиране на стромалната съдова фракция. Трябва да се отбележи, че в допълнение към активирането на неоколлагеногенезата, водеща до преструктуриране на дермата и епидермиса, въвеждането на мезоконци има положителен ефект върху баланса на матричните металопротеинази, ограничавайки механизмите на разграждане, допринасящи за натрупването на съединително-тъканната матрица на дермата.